TYT Konuları

2021 TYT Matematik Konuları ve Soru Dağılımı

TYT matematik konuları nelerdir? Geçtiğimiz yıllarda TYT matematikten hangi konudan kaç soru çıktı? YKS sınavının 1. oturumu Temel Yeterlilik Testine girecek arkadaşlar için ÖSYM, MEB ve YÖK verilerinden yararlanarak TYT matematik konuları ve soru dağılımı listesini hazırladık.

Bu içerik Galatasaray Üniversitesi Matematik bölümü öğrencisi Osman Efe Bakay tarafından derlenmiştir. Yorum kısmından sorduğunuz her soruya bizzat kendisi cevap verecektir.

İlginizi çekebilir


TYT Matematik Konuları

MEB müfredatına göre 2021 yılında TYT sınavında karşımıza çıkacak olan TYT matematik konuları aşağıdaki gibidir. Tablodaki konuların tamamı sınava dahil olup 9. ve 10. sınıf matematik konularından oluşmaktadır.

TYT MATEMATİK KONULARI
Temel Kavramlar
Sayı Basamakları
Bölme ve Bölünebilme
EBOB – EKOK
Rasyonel Sayılar
Basit Eşitsizlikler
Mutlak Değer
Üslü Sayılar
Köklü Sayılar
Çarpanlara Ayırma
Oran Orantı
Denklem Çözme
Problemler
Sayı Problemleri
Kesir Problemleri
Yüzde Kar Zarar Problemleri
Karışım Problemleri
Grafik Problemleri
Yaş Problemleri
İşçi Problemleri
Kar Zarar Problemleri
Hız Problemleri
Kümeler
Kartezyen Çarpım
Mantık
Fonksiyonlar
Polinomlar
2.Dereceden Denklemler
Permütasyon ve Kombinasyon
Olasılık
İstatistik

TYT Matematik Toplam Kaç Sorudan Oluşuyor?

TYT Matematik testi toplamda 40 sorudan oluşuyor fakat ortalama olarak 10 tanesinin geometri konularından oluştuğunu söyleyebiliriz.

TYT Matematik Nasıl Çalışılır?

Galatasaray Üniversitesi Matematik Bölümü öğrencisinin, matematiğin nasıl çalışılacağına dair hazırladığı içeriğe buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

TYT Matematik Testinde Kaç Net Kaç Puan Getiriyor?

2020 yılında 1 TYT Matematik sorusu 3,34 puan kazandırdı. TYT sınavında diğer tüm derslerin kaç puan getirdiğini öğrenmek istiyorsanız TYT kaç net kaç puan başlıklı yazımızdan detaylı bilgi edinebilirsiniz.

TYT Matematik Soru Dağılımı

TYT matematikte 2015 yılından 2020 yılına kadar hangi konudan kaç soru gelmiş? Soru dağılımı listesine aşağıdaki tablodan göz atabilirsiniz.

2018 ve 2020 Yılları Arası TYT Matematik Soru Dağılımı

YIL 2020 2019 2018
Temel Kavramlar 1 4 4
Sayı Basamakları 1 2 1
Bölünebilme Kuralları 1 1
OBEB-OKEK
Rasyonel Sayılar 3 1
Basit Eşitsizlikler 1 1
Mutlak Değer 1 1 1
Üslü Sayılar 1 1
Köklü Sayılar 1 1 1
Çarpanlara Ayırma 1
Oran-Orantı 1
Denklem Çözme 1 2
Problemler 13 12 11
Kümeler-Kartezyen Çarpım 1 1 2
Mantık
Fonksiyonlar 2 2 1
Polinomlar 1
Permütasyon-Kombinasyon 2 1 1
Olasılık 1 1 2
İstatistik 1
SORU SAYISI 30 30 29

2015 ve 2017 Yılları Arası TYT Matematik Soru Dağılımı

YIL 2017 2016 2015
Temel Kavramlar 4 3
Sayı Basamakları 2 2 1
Bölünebilme Kuralları 1
OBEB-OKEK 2
Rasyonel Sayılar 1 1 1
Basit Eşitsizlikler 1 1 2
Mutlak Değer 1 1 1
Üslü Sayılar 2 2 2
Köklü Sayılar 2 3 1
Çarpanlara Ayırma 1 1
Oran-Orantı   2
Denklem Çözme 1 2
Problemler 11 13 10
Kümeler-Kartezyen Çarpım 2 1 2
Mantık 1   1
Fonksiyonlar 1 1 2
Polinomlar
Permütasyon-Kombinasyon 1   1
Olasılık 1 1 1
İstatistik 1 1
SORU SAYISI 32 33 32

Güncel verilere dayanarak 2021 yılı için TYT Matematik konuları ve soru dağılımını sizlerle paylaştık. Kafanıza takılan herhangi bir soru varsa yorum kısmından unirotam.com yazarları ve öğretmenlerine sorabilirsiniz.

TYT Matematik Konuları Analizi

Temel Kavramlar: Matematikle ilgili en temel özellikleri ve formülleri bu ünitede öğrendiğimiz için TYT matematiğe çalışmaya başlayan her öğrencinin ilk durağıdır. Sayı kavramının ne olduğunu net olarak özümsemeden ilerleyen birçok öğrenci ile karşılaştım. Her öğrencinin sayı kavramının bir soyutlama olduğunu, reel ve irrasyonel sayıların kendine has özelliklerini bilmesi gerekiyor. Öte yandan teklik – çiftlik, en büyük – en küçük değer bulma problemleri, faktöriyel gibi çalışmaya başladığımız ilk günden son güne kadar hep kullanacağımız bilgileri barındıran Temel Kavramlar ünitesi siz derine indikçe daha da derinleşecektir.

Sayı Basamakları: Sayı kavramının ne olduğunu Temel Kavramlar ünitesinden özümseyen öğrenci için şimdi sıra sayıları çözümleme kısmında. Basamak kavramı ile oldukça ilişkili olan bu ünite içerisinde kendine has birçok problem barındırır. Bu üniteye çalışan tüm öğrencilerin her ne kadar müfredatta adı geçmese de ‘sayı sistemlerine’ bakmasını öneriyoruz.

Bölme ve Bölünebilme: Artık sayı kavramını biliyoruz, sayıları çözümlemeyi de öyle. Şimdi o sayıların bölünürlüğüne, daha doğrusu tam olarak bölünebilmesi için gerekli olan kurallara bakacağız. Lise yılları boyunca zihinden ve pratik işlem yapan öğrencilerin 1/35 gibi bölme işlemlerin sonuçlarını klasik bölme algoritmamız ile bulamadıklarını görüyoruz. Bu bağlamda bölme işleminin tam olarak ne ifade ettiğini, nasıl uygulandığını tekrar etmeniz faydalı olacaktır.

EBOB – EKOK: Bu ünitede sayıların bölünürlüğünü de inceledikten sonra sayıların bölenleri ve katları ile ilgili biraz daha derine iniyoruz. En küçük ortak kat ve en büyük ortak bölen kavramlarını göreceğiz. Geçmiş yıllardaki soru dağılımı incelediğimizde fazla soru getirmiyor gibi görünse de, TYT matematiğin problemler ünitesi içerisinde ya da AYT matematik içerisinde kendisine zaman zaman yer edinir.

Rasyonel Sayılar: Temel Kavramlar ünitesinde rasyonel sayı kavramının ne olduğunu gördük. Bölme – bölünebilme ünitesinde bu sayıların ifade ettiği değerleri bulmayı da gördük. Şimdiyse rasyonel sayılar ile ilgili işlemleri ve bolca pratik yöntem göreceğiz. Bu pratiklik tüm YKS çalışmamız boyunca bize destek olacaktır.

Basit Eşitsizlikler: 1.dereceden eşitsizlik ifadelerini, bu eşitsizlikleri sağlayan en küçük ya da en büyük değerlerini göreceğimiz bu ünitenin birçok tuzak sorusu bulunmaktadır. Bu üniteye başlamadan önce denklem nedir, bir denklem nasıl çözülür, denklemin kökü ne demektir gibi soruların cevabını öğrenmiş olmalısınız.

Mutlak Değer: Sayı doğrusu üzerindeki herhangi bir noktanın başlangıç noktasına olan uzaklığı o sayının mutlak değeri olarak adlandırılır. Buradan hareketle mutlak değerin bir uzaklık olduğunun bilincinde olup çözdüğümüz soruları ezbere değil de ne olduğunun bilincinde olarak ilerlemeliyiz. “Mutlak içi pozitifse dışarı aynen çıkar ya da içi negatifse – ile çarpılarak dışarı çıkar” dememizin asıl nedeni işte tam olarak da bu. Yani mutlak değerin bir uzaklık olması ve bir uzaklığın da hiç bir zaman negatif olamamasıdır.

Üslü Sayılar: “A” bir reel sayı ve “N” bir tam sayı olmak üzere, “N” tane “A”yı çarpılma durumunu incelediğimiz ünitede, üslü sayılarla ilgili özellikleri en azından bir kere ispatlarıyla birlikte görmenizi tavsiye ediyoruz. Bu ünite, matematik çalışmalarınızı mümkün mertebe ezberden uzak ispat ve mantığa dayandırmanız için güzel bir başlangıç olabilir. Çünkü yapılan ispatları anlaması oldukça kolay diyebiliriz.

Köklü Sayılar: Üs alma işleminin tersi olan bu ünitenin mantığını anlamak isteyen herkes öncelikle üslü sayıları yeterince özümsemelidir. Üslü sayılar gibi köklü sayılar ünitemizde YKS maratonu boyunca her türlü ünite içerisinde karşımıza çıkabilir.

Çarpanlara Ayırma: Parentezli ifadelerin dağılımı, kare açılımları, küp açılımları ve çok daha fazlasını göreceğimiz bu ünitemiz TYT ve AYT matematik konularının temel yapı taşlarından birisidir. AYT çalışmasına rağmen kare açılımını bilmeyen çok fazla öğrenci ile karşılaştık. Kare ve küp açılımlarını bilmeden bırakın sınava girmeyi AYT’ye başlamayın bile…

Oran Orantı: Problemler ünitesinin temelini oluşturan oran ve orantı kavramını göreceğimiz bu ünitemizde içler dışlar çarpımı gibi daha öncesinden bildiğimiz birçok özelliğin ana sebebini öğreniyoruz. Orantının kendine has birçok özelliği ile ilgili sorulan farklı soru tipleri de mevcuttur.

Denklem Çözme: “Denklem nedir? Bir denklemin kökü nasıl hesaplanır? 1.dereceden denklemin çözüm kümesi ile doğru grafiklerinin bir ilişkisi var mıdır?” Gibi sorulara cevap verdiğimiz bu ünite, kendinden önceki ve sonraki her ünitede sıklıkla karşınıza çıkacaktır. Denklemlerin nasıl çözüldüğünü bilmeden ilerleme şansınız yok diyebiliriz.

Problemler: Sınavda en çok sorunun geldiği, konu anlatımının en az ama farklı soru tipinin en fazla olduğu ünitedir. Rahatlıkla TYT matematik konuları arasında en önemli konulardan biridir diyebiliriz. Sayı-Kesir problemleri, yüzde problemleri, karışım problemleri, grafik problemleri, yaş problemleri, işçi problemleri, hız problemleri, örüntü problemleri, şekil yetenek problemleri ve yeni nesil problemler olmak üzere önemli başlıkları mevcuttur. Denklem, oran orantı ünitelerini net olarak anlamak ve bolca soru pratiği yapmak gerekir.

Kümeler: Matematiğin en büyük konularından birisidir, küme kavramı, kümelerde işlemler, küme problemleri gibi kendine has detayları bulunur. Küme kavramının net olarak anlaşılması özellikle AYT konuları içerisinde bizler için çok önemlidir.

Kartezyen Çarpım ve Bağıntı: Müfredatta kendine yer bulamadığı zamanlar olsa da Fonksiyon kavramını net olarak anlamak isteyen bir öğrencinin, öncesinde çalışması gereken konularımızdır.

Fonksiyonlar: Matematiğin en büyük konusudur. Kartezyen çarpım ve bağıntı konularından sonra adım adım tanımının ne olduğu incelenmeli. Fonksiyonlar, fonksiyonların özellikleri, fonksiyonlarda işlemler, fonksiyonların bileşkeleri, fonksiyonların grafikleri gibi kendine has soru getiren alanları olduğu gibi Limit ünitesinde fonksiyon üzerinden yaklaşım kavramını, türev ünitesinde fonksiyon üzerinden teğet kavramını, integral ünitesinde fonksiyon üzerinden alan kavramını inceliyoruz. Dolayısıyla diğer üniteler içerisinde de aslında fonksiyonlar çalışıyor olacağız.

Polinomlar: Polinom, polinomial fonksiyon ve bu ikisi arasındaki ayrım. Polinomial fonksiyonların çözüm kümesi, grafikleri, polinomların kendine has özellikleri ve bunlar ile ilgili birçok soru tipleri bulunuyor. Aynı zamanda AYT’nin de başlıca ünitelerinden birisidir.

2.Dereceden Denklemler: Denklem kavramını ve 1. dereceden denklemlere ait çözümleri denklem çözme ünitede işlemiştik. Bu ünitede de 2. dereceden denklemlerin çözümlerini inceleyeceğiz.

Permütasyon ve Kombinasyon: Permütasyon, kombinasyon, binom ve olasılık ünitelerimiz öğrencilerin en çok zorlandığı başlıca ünitelerdendir. Tekrar edilmediği takdirde çok kısa sürede öğrenciyi paslandıran, birçok özellik ve soru çözüm tekniği barındıran detaylı ve kapsamlı çalışması gereken ünite başlıklarımızdır.

İstatistik: Ağırlıklı olarak bilgi üzerine kurulu olan, neredeyse her yıl TYT’de kendisine yer bulan, bilgiye sahip olanın rahatlıkla çözebileceği bir ünitedir. Mod, medyan gibi kavramları bu ünitede göreceğiz.

TYT matematik konuları analizinin sonuna geldik. Bu konular hakkında daha detaylı sorularınız varsa yorum kısmından bana iletebilirsiniz.



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu