YKS

Ders Çalışma Teknikleri: Nöroplastisite

Nöroplastisite ile verimli bir ders çalışma tekniği nasıl oluşturulur? Bu yazıda anlattık. Garanti ediyoruz, yazının sonunda ders çalışma teknikleri ile ilgili düşünceleriniz değişecek.

Nöroplastisite Nedir?

Kısaca Nöroplastisite: Beynin adapte olma yeteneğidir.

Çevremizle etkileşimimiz sonucunda beyinde olan fizyolojik değişimlerdir. Beynimizin ana rahminde gelişmeye başlamasından, öldüğümüz güne kadar beyin hücrelerimiz arasındaki bağlantılar değişen ihtiyaçlarımıza göre yeniden şekillenir. Bu dinamik işlem deneyimlerimizden bir şeyler öğrenmemize ve farklı durumlara adapte olmamıza izin verir.

Dr. Campbell

Klasik Bir Ders Çalışma Tekniği: Pomodoro

Bu yazıyı hazırlamamızın asıl sebebi, ders çalışmayan ve ders çalışmaya yeni başlayacak olan bir insan başlamadan önce YouTube’da bazı araştırmalar yapıyor ve karşısına çıkan ilk içerik Pomodoro teknikleriyle ilgili olacağı için doğrudan ders çalışma tekniği olarak bunu uyguluyor. Pomodoro’nun sistemi insanın ödül mekanizmasına uygun ilerlemediği için 1-2 gün motive oluyor ve sonrasında ders çalışamamaya başlıyor. Bu seferde yine aynı kişilerin çektiği “ders çalışamıyorsan şu videoları izle” tarzındaki videoları izlemeye başlıyor. Bir taraftan “bilmem kaç saat Pomodoro çalış videosu”, diğer taraftan “ders çalışamıyorsan şunu izle” videosu derken sonuç olarak ders çalışma disiplini kalmamış oluyor.

Bu konuyu şöyle örnekleyelim: Size ilk gün 1 kalem hediye ettiğimi düşünün. Siz ilk gün bu kalemle yazı yazmaya dair bir motivasyon duyarsınız ve çalışırsınız. Ondan sonraki gün aynı kalemden 1 tane daha hediye ettiğimi düşünün. Siz yine bir motivasyon duyarsınız, ilk günkü kadar fazla olmaz ama yine de çalışabilecek kadar motivasyon sağlar. Ertesi gün yine aynı kalemden hediye ettiğimde artık bu kalemi size her gün hediye ettiğim için normal bir şey gibi gelir, daha fazla çalışamazsınız çünkü motivasyonunuz düşer. Pomodoro ile veya 50 dakika çalış 10 dakika ara ver tarzı klasik ders çalışma teknikleriyle başlayıp çalışamamanızın sebebini böyle örneklendirmek istedim.

Nöroplastisite ile Ders Çalışma Tekniğinin Mantığı

nöroplastisite ile verimli ders çalışma
ders çalışma teknikleri: nöroplastisite 3

Yukarıda verdiğimiz örneği bir de şöyle hayal edin: Size başta 1 kalem hediye ettim ve çalışmaya başladınız. Ertesi gün daha güzelini hediye ettim ve siz yine aynı motivasyonu sağlayarak çalışmaya devam ettiniz. Yine 1 gün geçtikten sonra daha güzel bir kalem getirdim, sonunda da daha güzeli derken siz bu şekilde sürekli artan bir ödülle karşılaştığınız için çalışmaya karşı bir motivasyon geliştirdiniz çünkü siz her çalışmaya başladığınızda ona uygun bir ödül buldunuz ve ödül sürekli arttığı için ona karşı bir tolerans geliştiremediniz.

Tıpkı bir oyunu oynarken nasıl en kolay seviyeden başlayıp yavaş yavaş kademe yükselir, belki en alttaki bölümü 10 dakikada geçiyorken son bölümde 3-4 saat uğraşabiliyorsunuz çünkü o bölüme kadar bir çaba sarf etmişsiniz. Bölümü bitirmek istiyorsunuz…

Birazdan bahsedeceğimiz ders çalışma tekniği seviyelerden oluştuğu için ve siz her seviyede ekstra motive olup hırslanabileceğiniz için sonunu kolaylıkla görebileceksiniz. Ders süresini uzatmak sizin için kolay bir hale gelecek…

Nöroplastisite ile Nasıl Verimli Ders Çalışılır?

Derse başlamadan önce 11 dakikalık bir alarm kuruyorum. Alarmı kurduktan sonraki tek amacım sadece 11 dakika boyunca ders çalışmak oluyor. Bu süre bittikten sonra 2.seviyeye geçiyorum ve 22 dakikalık bir alarm kuruyorum. Bu seferki tek amacım ise yine o 22 dakikalık süreyi bitirmek. Ötesiyle ilgili herhangi bir düşüncem yok. Bittikten sonra 33, 44 ve son olarak 99′ kadar devam ediyor. Bu şekilde sürekli süreyi arttırdığım için Pomodoro’da gerçekleşen 25 dakikalık periyotların artık beyinde ödül olarak algılanmaması olayı bu ders çalışma tekniğinde gerçekleşmiyor. Eğer çalışma ortalamanız 3-4 saat kadar ise:

  • Gidebildiğiniz yere kadar gidin.
  • Belirli bir noktaya geldikten sonra üzerine bir seviye daha ekleyin.
  • Kendinizi bu seviyeye zorlayın.

O gün o seviyeye geldikten sonra hangi dakikada kaldığınızı not alın. Sonraki günler yine aynı taktiği uyguladığınızda bu sürenin arttığını göreceksiniz. 7-8 saat çalışma sürelerine ulaştığınızda Nöroplastisite’nin ders çalışma teknikleri arasında etkili bir yöntem olduğunu anlayacaksınız.

İlginizi çekebilir: Haftalık ders çalışma programı

Teknik Bunlarla Sınırlı Değil!

Bu kadar kolay olmamalı değil mi? Nöroplastisite ile ders çalışma tekniğinin bu kadar basit olmasını bekleyemeyiz. Öncelikle bilimsel araştırmalardan bahsedelim:

50 dakika çalıştıktan sonra 30 dakika mola verip tekrardan 50 dakika çalışıyorsanız, öğrenme seviyeniz artmış gözüküyor. Fakat insanlar genellikle araştırmanın sadece sonucuna odaklandığı için ve sebepleriyle ilgilenmedikleri için bu araştırmayı yanlış yorumluyorlar. Bir hocamız bize bunu şöyle açıkladı:

50 dakika fizik çalışıp, 30 dakika mola verip tekrardan 50 dakika fiziğe başladığınızda arada boşluk bıraktığınız ve tekrardan başladığınız için eski bilgilerle yeni bilgiler arasındaki bağlantılar daha sık işleniyormuş. İnsanlar bunu duyunca öyleyse arasına 30-40 dakika bir mola koyalım diyor. Fakat sizden şu şekilde düşünmenizi istiyorum:

50 dakika fizik çalıştık diyelim, ardından 30 dakika boyunca matematik çalıştık. Yani molanın yerine matematik dersini ekledik. Bittiğinde tekrardan 50 dakika fizik çalıştık.

Baktığımızda 50 dakikalık fizik çalışmalarının arasına mola koyduk fakat sadece molanın yerine matematik dersini ekledik. Olaya fizik boyutundan baktığımızda fizik derslerinin arasına boşluk girdiği için ve bir sonraki periyotta önceki periyotla ilgili bilgiler tekrardan işlendiği için siz aslında mola vermiş gibi olacaksınız. Dolayısıyla normal bir insandan 30 dakika daha fazla ders çalışmış olduk.

Sonuç: Ders çalışırken araya koyduğumuz değişkenler Nöroplastisite’yi destekliyor ve bu da doğrudan öğrenmeyle ilişkili bir olay. Bu sebeple ufak bir fark yarattık ve rakiplerimizin önüne geçmek için bir fırsat yakaladık.

Ders çalışma tekniklerinin yaygın bilinmeyen ve etkili bir yöntemi olan Nöroplastisite’den bahsettik.

Peki siz bu yöntemi daha önce denediniz mi? Sonuç ne oldu? Denemediyseniz bile bu yöntem hakkında ne düşünüyorsunuz? Diğer öğrencilerimizle bilgi alışverişinde bulunmak için lütfen yorum yapmayı unutmayın…

unirotam

https://www.unirotam.com/


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu