YKS

Hukuk Bölümü Okumak (Sıkça Sorulan Sorular)

Hukuk okumak hakkında öğrencilerin sıkça sorduğu soruları derleyip sizlerle paylaştık.

Hukuk Okumak Hakkında Sıkça Sorulan Sorular (SSS)

Hukuk bölümü okumak hakkında en çok merak ettiğiniz ve öğrenmek istediğiniz soruların cevaplarını aşağıdaki başlıklarda bulabilirsiniz.

Hukuk Bölümünün Geleceği Kaldı Mı? Hukuk Okursam İşsiz Kalır Mıyım?

Dünya’nın nüfusu her gün artıyor. Buna bağlı olarak hukuki olayların sayısı gitgide artmaya devam ediyor. Ayrıca herkes avukat, hakim veya savcı olmak zorunda değil. Akademisyen, danışman gibi mesleklerde seçilebiliyor. Sonuç olarak hukuk bitmez. Hukuk bölümü okuyacak öğrencilerin işsiz kalırım kaygısı duymasına gerek yok. Dünyanın her alanında hukuk var.

Hukuk Mesleğinin İyi ve Kötü Yanları Nelerdir?

İnsanlara avukatım dediğinizde ister istemez saygı duyuyorlar. Doğal olarak imaj oluşuyor. Ona göre davranıyorlar. Kötü yanı ise stresli bir meslek olması. Sürekli insanların problemleri ile ilgileniyorsunuz. Öyle ki bazen milyon liraları, bazen namus davaları, hayatları vesaire. Sürekli insanlarla ilişki içerisinde olduğunuz için onlara karşı sorumluluk duygusu hissediyorsunuz.

Hukukta Alan Seçiliyor Mu? Seçiliyorsa Ne Zaman Alan Seçiliyor?

Bu seçim tamamen öğrencinin mezun olduktan sonra nasıl bir büroya gireceğiyle ilgili. Örneğin “ben icra bakmayacağım” kimse diyemez. Çünkü her büro icra bakıyor. Deniz gibi özel alanlar var. Oraya artık kişi kendi aldığı eğitime göre, çalıştığı yere göre yöneliyor.

İnsanlar hukuk bölümüne girince bir alan seçtiğimizi düşünüyor. Öyle bir şey yok diyebiliriz. Bütün dersleri alıyorsunuz ve almak zorundasınız.

İlginizi çekebilir: Hukuk taban puanları ve başarı sıralamaları

Hakim veya Savcı Ne Zaman ve Nasıl Olunuyor?

Hukuk Fakültesini başarıyla bitiren öğrenci, hakimlik – savcılık sınavına giriyor. 100 üzerinden en az 70 alması gerekiyor. 70 ve üzeri alanlar ilk aşamayı geçmiş oluyor. Ardından sözlü mülakata giriyorlar. Bu mülakattan başarıyla geçenlerin adaylık işlemleri başlıyor.
 
Fakülteden mezun olup da savcılık sınavını geçenlerin adaylık süreleri 2, avukatlıktan geçiş yapanların 1 yıldır. Bu süre, eğitim ve staj olmak üzere iki dönemden oluşuyor. Adaylık süresinin sonunda, adaylar yazılı ve sözlü olmak üzere 2 farklı sınava tabi tutuluyorlar. Yazılı sınavdan 70 alırsanız, sözlü sınava alınıyorsunuz. Adaylığınızın kaldırılması için yazılı sınav puanının %60’ı, sözlü sınav puanın %40’nın toplamı en az 70 olmalıdır.

Hakim Genelde Neden Yaşlı?

Hakimlerin zorunlu görevleri var. 2-3 sene doğuda görev yapıyorlar. Ayrıca Türkiye’yi diyar diyar dolaşılıyorlar. İzmir, Ankara veya İstanbul’a gelene kadar haliyle yaşları ilerliyor…

Yeni Başlayan Bir Avukatın, Hakimin veya Savcının Maaşı Ne Kadar? Bu İşte Para Var Mı?

Öncelikle stajda para yok. Olan yerlerde de maksimum asgari ücret. Bu işe ilk başlayanların maaşları 2021 yılı için 3000-4000 veya 4500 TL arasında oluyor. Hakim ve savcılar staj zamanında 6000-7000 TL arasında alıyor. Sonrasında kıdeme göre bu para artıyor. En kıdemlileri 15.000 civarında alabiliyor.

Hukuk Bölümünde Dersler Zor Mu?

Her bölümün kendine göre zorlukları var tabi fakat hukuk bölümü için şuana kadar “çok kolay” diyen birine rastlamadık…

İlginizi çekebilir: Hukuk için kaç net gerekir? Devlette hukuk kazanmak

Özelde Hukuk Okumak Mı? Devlette Hukuk Okumak Mı? Farkları Nelerdir?

Özel okullar, devlet okullarındaki bir çok profesörü sonradan kendi bünyesine alabiliyor. “Özel okulda okuyunca kötü hoca, devlette okuyunca iyi hoca” gibi bir yanılgıya düşmeyin. Geçmiş zamanda belki mümkündür fakat şuan için artık böyle bir durum yok.

Avukatların Okuma Alışkanlığı Olması Gerekiyor Mu?

Bu meslekte okumanın sınırı yok. Hayat boyu okumayı sevmelisiniz. Fakültede yığınla kitap okumanın yanı sıra esas iş mezun olduktan sonra başlıyor. İşi takip etmek için sürekli okumak gerekiyor ve her konu hakkında bir fikriniz olması gerekiyor. Ek olarak sürekli yeni kanunlar çıkıyor veya var olan kanunlar değişiyor. Bunları da takip edebilmek için bolca okumak gerekli.

Hukuk okumak hakkında sıkça sorulan soruları yanıtladık. Bunların haricinde hukuk bölümüyle ilgili kafanıza takılan başka sorular varsa yorum bölümünden belirtebilirsiniz.

unirotam

https://www.unirotam.com/


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu