YKS

Üniversite Tercihi Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

YKS sonuçları açıklandı! Uzun ve zaman zaman yorucu bir dönem sonunda YKS’ de heyecan dolu iki gün geçirdiniz ve şimdi tüm bu emeklerinizin sonucuna bir adım daha yaklaştınız. Kiminiz sonuçlarından mutluyken kimileriniz ise beklediğiniz sonuca ulaşamadınız. Şimdi ise asıl önemli olan noktaya geldiniz. Tercih dönemi!

Üniversite Tercih Döneminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

İlerde sahip olacağınız kimliğe giden yolda büyük önem taşıyan tercihlerinizde neler yapmanız gerektiği konusunda size yol göstermesi için bir rehber hazırladık. Yazımızın devamında bu rehbere, buradan ise üniversitelerin taban puanı ve başarı sıralarına ulaşabilirsiniz.

Bilinçli Olun

Bu süreçte size verebileceğimiz altın değerindeki tavsiye bilinçli olmanız. Hepiniz bir şeyler başarmak ve hedeflerinize ulaşmak adına önemli adımlar atan gençlersiniz ve kendinize yapacağınız en büyük iyilik gündemi takip etmek, hedeflerinize anlamlı adımlarla yaklaşmak ve sakin kalarak doğru araştırmalar yapmak olacaktır.

Her Detaya Hakim Olun

Tercih döneminde daha sonra telafi edilemeyecek veya telafi edilmesi zor olan hatalar yapmamak adına her detaya hakim olmalısınız. Tercih takvimi nasıl, üniversitelerin başarı sıralamaları nedir, taban ve tavan puanları nedir, o üniversiteye girebilmek için hangi şartları karşılıyor olmam gerekli, üniversite hangi şehirde, hangi dersler veriliyor gibi çoğaltabileceğimiz sorulara cevap bulmanız sizlerin daha kolay bir tercih dönemi geçirmenizi sağlayacak. Peki her detaya hakim olmak mümkün mü? Evet. YÖK’ ün sitesinden güncel duyuruları takip edebilir, YÖKATLAS’ tan ise üniversitelerin son 3 yıldaki tercih istatistikleri hakkında çok detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

“Ben gerçekten ne istiyorum ve ne yapabilirim?” Sorusuna Cevap Verin

Sakinliğinizi sağlayıp bilinçli hareket etmeye başladığınız anda kendinize “Ben gerçekten ne istiyorum?” sorusunu sormanın vakti geldi. Etrafınızda size “iyi niyetle” ne yapmanız gerektiğini, neyde başarılı olup olamayacağınızı söyleyen birçok insan olacak. Bu dönemde kimsenin etkisinde kalmamak adına biraz efor sarf etmeniz gerekecek. Çünkü kendinizi en iyi tanıyan sizsiniz ve neyde başarılı olup olamayacağınızı en iyi siz bilirsiniz. Kiminizin hedefleri bellidir, kiminiz ise yeni hedefler koyacaksınızdır kendinize. Bu süreçte kendinizi en iyi hissettiğiniz seçenekte – bu ister tercih yapmak olsun ister mezuna kalmak – ısrarcı olun. Kendinizden emin hareket ettiğiniz sürece sizi en mutlu edecek seçeneğe ulaşacaksınız.

Üniversitelerin Konum, Ulaşım ve Yurt İmkanlarını Öğrenin

İlk olarak üniversitenin hangi şehirde ve şehrin hangi bölgesinde olduğuna bakmalısınız. Kimisi ailesinden uzaklaşıp kendi ayakları üzerinde durmak isterken, kimisi ise aile evi rahatlığında bir üniversite hayali kurar. Bu konudaki tercihinizi yaptıktan sonra üniversite listenizi oluşturmaya başlayabilirsiniz.
Şehir içi veya şehir dışı tercihlerde göz önüne almanız gereken ikinci faktör ulaşım ve yurt imkanları. Kendi evinde kalmayacak kişiler için yurt araştırmaları yapmak sizin üniversiteye giderken yolda geçireceğiniz zamanı belirlemek adına iyi olacaktır.

Kampüs / Okul Bilgilerini Araştırın

Tercih listenizi oluşturmaya devam ederken belirlediğiniz okulların kampüsleri ve imkanları hakkında çok detaylı bir araştırmaya girişmelisiniz. Bu dönemde en çok ziyaret ettiğiniz sayfalar okulların web siteleri olmalı! Bu noktada okulda hangi yabancı dil imkanlarının sağlandığı, hangi sosyal aktivitelerin yapıldığı, tercih edeceğiniz bölüm/bölümlerde hangi derslerin verildiği, öğretim üyeleri, üniversitede ilgi duyduğunuz başka bir bölüm için yan dal ve çift ana dal imkanları, vakıf veya özel üniversite ise burs olanakları gibi alanlarda bilgi sahibi olmak mutlu olacağınız bir tercih yaparken oldukça önemli.

Sosyal Hayatı Gözlemleyin

Üniversitedeki sosyal hayat artık hayata daha ciddi bir adım atacağınız bu yerde sizi motive edecek önemli faktörlerden birisi. Üniversitelerin öğrenci bloglarından, sosyal medya hesaplarından etkinlikler ve sosyal çevre adına oldukça faydalı bilgiler edinebilirsiniz. Mutlaka ziyaret edin! Buna ek olarak mezunlarla iletişime geçerek üniversiteleri kendi öğrencilerinden dinleyebilirsiniz.

Mesleki İmkanları İnceleyin

Seçeceğiniz bölüme karar verdiğinizde önce en istekli olduğunuz, en ilgi duyduğunuz bölümleri belirlemeli, sonrasında ise mesleki anlamda imkanlarını araştırmalısınız. Üniversiteyi bitirdikten sonra işsiz bir mezun olmayı hiçbirimiz istemeyiz. Bu nedenle ilginiz odağında kendinizi geliştirirken mesleki anlamda gelecek vadeden alanları da ilk sıralara almalısınız.

Tercih Listenizi Oluştururken Dikkat Edin

Tercih yaparken en çok yapılan hatalardan biri de tercih listeniz! Burada yapılan en büyük hata tercih listenizde çok az seçenek bulundurmak. Size verilen 24 tercih hakkını verimsiz kullanmak bir senenize yazık edebilir! Elbette ki istemediğiniz bir üniversiteyi yazmak doğru bir seçenek değil fakat en çok istediklerinizle birlikte isteyebileceğiniz alternatifler yazmak doğru olacaktır. Bunun yanında tercih listenizde başarı sıralamanızı oldukça ön planda tutmalısınız. İlk 3 ya da 4 tercihe istediğiniz fakat puanınız yetmeyen üniversiteleri yazın. Kim bilir, belki şans sizden yana olur ve hiç tahmin etmediğiniz o üniversiteyi kazanırsınız. Sonraki tercihleri başarı sıralamanıza yakın olan üniversiteler ve bölümler ile doldurmalısınız. Son 6-7 tercihe de başarı sıralamanızdan düşük olan tercihleri yazmalısınız ki sıralamaların oynama riskine karşın bir üniversiteye yerleşme ihtimalinizi riske atmayın.

Ailelere Tavsiye

Son bölüm ise aileler için bir tavsiye. Bu dönemde çocuklarınızın desteğine en çok ihtiyaç duyduğu kişiler sizlersiniz. Onları kararlarında desteklemek, yol göstermek, güzel tecrübelerinizi aktarmak, endişelerini hafifletmek onlar için yapacağınız en büyük iyilik. Heyecanınızı onlarla olumlu bir şekilde paylaşmak sağlıklı ve mutlu bir tercih dönemi geçirmenizi, tercih sonuçları açıklandığında sonuç ekranına gülümseyerek bakmanızı sağlayacaktır.

Unutmayın! Tercihleriniz önünüzdeki 4-5 yılı ve mesleki hayatınızı belirleyecek. İstekleriniz, ilgileriniz, hedefleriniz ve hayalleriniz doğrultusunda bilinçli bireyler olarak yapacağınız tercihlerde Ünirotam ailesi olarak hepinize güzel bir tercih dönemi diliyoruz.

Melis Bilgör

Melis Bilgör

Galatasaray Üniversitesi Matematik Bölümü öğrencisi Melis Bilgör 2017 yılından beri çeşitli seviyelerde temel bilimler, İngilizce ve Fransızca alanlarında özel ders veriyor. Aynı zamanda akrilik boya ile tuval çalışmaları yapmak en keyif aldığı hobisi. Profesyonel ve özel hayatında birikimlerini yazarak ve anlatarak paylaşmayı seven biri olarak sizlere üniversite rotanızı oluştururken faydalı olacağını umduğu fikir ve deneyimlerini aktarıyor.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu