YKS

Yerleştirme Puanı Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Yerleştirme puanı nedir? Yerleştirme puanı nasıl hesaplanır? Hepsi bu yazıda.

Yerleştirme Puanı Nedir?

ÖSYM’nin sizi tercih edeceği bölümlere yerleştirirken kullanacağı puanın adı yerleştirme puanıdır. Peki yerleştirme puanı nasıl hesaplanır? Bu yazının sonunda öğrenmiş olacaksın.

Her içerikte olduğu gibi bu içeriği hazırlarken de başlıca kaynağımız ÖSYM’dir.

Yerleştirme Puanı Nasıl Hesaplanır?

Aşağıda seçeceğiniz bölüme bağlı olarak (2 yıllık veya 4 yıllık) Önlisans ve Lisans için 2 farklı varyasyonda yerleştirme puanı nasıl hesaplanır? Anlattık.

2 Yıllık Önlisans Yerleştirmeye Esas TYT Puanı (Y-TYT) Hesaplama

Eğer 2 yıllık (önlisans) bölümleri tercih edeceksen TYT puanın kullanılacak. TYT puanına diploma notunun %60‘ı eklenecek ve yerleştirmeye esas TYT puanın (Y-TYT) ortaya çıkacak.

Önlisans için: TYT + OBP = Y-TYT Puanı

Örneğin TYT puanımızın 280 olduğunu varsayalım. Diploma notumuz ise 80 olsun. OBP (ortaöğretim başarı puanı) diploma notunun %60‘ı yani 48 olacaktır. Bu durumda yerleştirmeye esas TYT puanı ise 280+48=328 olacaktır.

4 Yıllık Lisans Yerleştirme Puanı Hesaplama

Hedefin 4 yıllık lisans bölümü okumaksa biraz TYT’den, biraz AYT’den puan alınacak, üzerine OBP başarı puanı eklenecek ve yerleştirme puanın ortaya çıkacak.

Lisans için: TYT (%40) + AYT (%60) + OBP = Yerleştirme puanı

OBP puanı nedir? Nasıl hesaplanır? Öğrenmek için tıklayınız

TYT puanı 300, AYT puanı 320, diploma notu 85 olan bir öğrenci düşünelim. 300’ün %40’ı (TYT puanını hesaplamak için) = 120, 320’nin %60’ı (AYT puanını hesaplamak için) = 192, 85’in %60’ı (diploma notunu hesaplamak için) = 51 yapar.

Sonuç olarak bu öğrenci 120 + 192 + 51 = 363 yerleştirme puanına sahip olur.

Bu oranlara bakınca görüyoruz ki lisedeki her dersin sınav sonucu karne notlarına etki ediyor ve diploma notunu oluşturuyor. 2 milyondan fazla aday olduğu ve adayların bu puanlara göre sıralandığını düşününce, 9.sınıfta başlayan ve 12.sınıfa kadar devam eden gayret başarıları beraberinde getiriyor diyebiliriz.

Az aydınlatılmış bir odada aradığın şeyi bulmak kolay olmaz. Bilgin arttıkça ışıkta artar. Aradığını daha kolay bulursun. Bütün emeğin bu sistemde hesaplanacak. Gelecek hayali kuruyorsun ve kariyer planların var. Üniversite bunun bir parçasıysa, YKS’yi anlaman çok önemli…

Yerleştirme puanı nasıl hesaplanır? Yerleştirme puanı nedir? Sorularının cevabını bu yazıda vermiş olduk. Kafanıza takılan herhangi bir soru varsa yorum bölümünden belirtebilirsiniz.

unirotam

https://www.unirotam.com/


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu