YKS

Sayısal mı? Eşit Ağırlık mı? Sözel mi?

Lise 1. sınıfı bitirip 2. sınıfa geçen tüm öğrencilerin yapacakları alan tercihleri belki de bundan sonraki tüm hayatının şekillenmesine sebep olacak. Bu yüzden 9. Sınıf öğrencilerinin seçebilecekleri alanlar konusunda yeterli ve gerekli bilgiye sahip olması, bu konuda kendilerini tanıyan öğretmen ve ebeveynlerden destek alması; doğru tercih yapmaları konusunda son derce faydalı olacaktır.

Değerli öğrenciler, sizler 10. sınıfa geçerken yapacağınız alan tercihi ile geleceğinize ilişkin ilk adımı atmış olacaksınız. Bu yüzden doğru tercih yapmanız için doğru bilgilere sahip olmanıza, kendi yeteneklerinizi bilmenize ve en önemlisi de kendi geleceğinize dair planlarınız ile başarılı olduğunuz derslerin uyumlu olup olmadığına dair kendinizi tanımanıza ihtiyaç duyarsınız. Şimdi, ilk olarak alanları sizlere tanıtmakla başlayalım.

Sayısal Alanı

Sayısal alanı birçok öğrencinin gitmek istediği bir alan olarak karşımıza çıkar. Genelde mühendislikler ve tıp alanında bulunan üniversite bölümlerine sayısal alanından girilebilmektedir. Sayısal alanında başlıca bulunan dersler; Matematik, Geometri, Fizik, Kimya, Biyoloji ve okunan okula göre diğer dersler yer alır. Bu dersler ile ilgili bilmeniz gereken kısım ise, lise 1. Sınıfta gördüğünüz konulardan daha kapsamlı ve daha önce görmediğiniz konuların işlenecek olması.

Sayısal bölümleri ve taban puanları için tıklayınız.

Eşit Ağırlık Alanı

Eşit ağırlık alanında sayısal ve sözle derslerinden belli başlı olanları birlikte işlenip anlatılır. Bu alanda olan öğrencilerin tercih edebilecekleri bölümlerin başında genellikle Hukuk, Maliye, İktisat, İşletme, Kamu yönetimi gibi bölümler gelir. Eşit ağırlık alanını tercih edecek öğrenciler bu alanda genellikle Matematik, Geometri, Türk Dili ve Edebiyatı, Coğrafya, inkılap Tarihi ve diğer dersleri görür.

Eşit ağırlık bölümleri ve taban puanları için tıklayınız.

Sözel Alanı

Sözel alanda sayısal derslerden ziyade ağırlık olarak sözel ders olarak bilinen Türk Dili ve Edebiyatı, Coğrafya, Psikoloji, İnkılap ve benzeri dersler işlenir. Bu alanda okuyan öğrencilerin genellikle tercih edebileceği bölümlerin başında birçok sözel ders öğretmenliği, Adalet meslek yüksek okulu, basın ve yayıcılık, Çocuk Gelişimi gibi daha birçok bölüm gelir.

Tercih edebileceğiniz alanlara dair sizin de zaten aşina olduğunuz konularda kısa bilgi verdik. Şimdi asıl sorumuzun cevabına gelelim.

Sözel bölümleri ve taban puanları için tıklayınız.

Sayısal mı? Sözel mi? Eşit Ağırlık mı? Tercih Edilmeli

Bu soruya doğru cevabı verebilmek için birtakım değerlendirmelerin bir arada yapılması gerekir. Değerli öğrenciler sizlere alanlar ile ilgili en doğru tercih yapmanızı sağlayacak ipuçlarından bahsedeceğiz. Bunlar:

  • İlk olarak kendinizi tanıyın. Çevre baskısından, yönlendirmesinden, istek ve beklentilerinden kendinizi soyutlayarak bir değerlendirme yapın. Bu değerlendirmede, gelecekte sahip olmak ve yapmak istediğiniz meslek gruplarını belirleyin. Bunu yaparken de tamamen o anki ruh halinize ve düşünce yapınıza göre değil, tam aksine bir ömürlük sizi düşünerek karar verin. – Sahip olmak ve yapmak istediğiniz meslek gruplarını belirledikten sonra, bu mesleklerden hangisinin iş kolu anlamında önünün daha açık olacağına dair gerekli araştırmaları yapın. Üniversite mezunu olduğunuz takdirde kısa süre içerisinde meslek sahibi olmanız hayata atılmanız ve tutunmanız açısından son derece önemli.
  • Belirlediğiniz meslek gruplarının genel olarak hangi alanda tercih edilebilir olduğunu araştırın. Bu araştırma neticesinde seçeceğiniz alana ilişkin ilk adımı atmış olacaksınız.
  • Belirlediğiniz meslek gruplarına dair alanları da tespit ettikten sonra burada yapmanız gereken bazı değerlendirmeler var. Örnek verecek olursak seçtiğiniz meslek grubuna sayısal aladan yerleşiliyor ise sizin burada sayısal derslere olan ilginizi ve yetinizi bilmeniz ve bu konuda realist olmanız son derece önemli. Ayrıca bu konuda sizi tanıyan rehber öğretmenlerinizden, sayısal dersleri anlatan öğretmenlerinizden de görüş almanız size fayda sağlar.
  • Siz kendiniz tanımış olsanız da size ders anlatan, sınav kağıdınız okuyan ve sizi gözlemleyen öğretmenleriniz de bu konuda sizlere doğru karar vermeniz için yol gösterici olabilir. Yaptığınız değerlendirmeler ve sizi tanıyan öğretmenlerinizden aldığınız görüşler doğrultusunda sayısal alanda başarılı olup belirlediğiniz mesleğe sahip olabileceğinize ilişkin bir ön kabul ortaya çıkar ise tercihinizi sayısal alandan yana kullanabilirsiniz. Tam aksine belirlediğiniz mesleğe rağmen sayısal alanda başarılı olamayacağınıza dair somut veriler önünüze konuyor ise bu konuda diğer meslek ve alanlar ile ilgili araştırma yapmaya devam etmelisiniz.
  • Alan tercihinde bulunurken bir heves uğruna, aile baskısı ya da sadece arkadaş ortamı uğruna tercih yapmayın. Genelde sayısal alana giden öğrencilerin daha zeki olduğunun düşünüldüğüne inanan birçok öğrenci sırf bu yüzden alan tercihini sayısaldan yana kullanıyor. Fakat bu doğru bir tutum değil. Alanlar zeka seviyesine göre belirlenmiyor. Tam aksine alanlar yeteneklere ve başarı alanına göre belirleniyor. Bu nedenle siz de yetenekli ve başarılı olduğunuz derslerin olduğu alanlara doğru yönelmeli ve bu konuda bir karar vermelisiniz.

Sonuç olarak sorumuzun cevabına gelecek olursak:

Görüldüğü üzere, alan seçmek basit olsa da aslında geleceğinizin inşası açısından son derece önemli bir karar. Bu nedenle en doğru tercihi yapabilmek için birçok konuyu bir arada değerlendirmeniz gerekir. Bu değerlendirmeler neticesinde sözel mi? Eşit ağırlık mı? Yoksa sayısal mı? Hangisini tercih edeceğinize siz karar verecek ve kendi açınızdan en doğru olanı seçebileceksiniz.

unirotam

https://www.unirotam.com/


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu