Ãœniversite sınavına hazırlık aÅŸamasında çoÄŸu öğrencinin aklına gelen ilk soru; “TYT mi AYT mi? Hangisine ağırlık vermeliyim?” Oluyor. Bu soruya en doÄŸru ÅŸekilde cevap vermek için ilk olarak üniversite yerleÅŸtirme sınavına dair belli baÅŸlı bilgileri öğrenmek gerekiyor.
Üniversiteye yerleşme amacıyla iki aşamalı sınavdan geçen öğrenciler istedikleri bölüme girebilmek için kimi zaman bu sınavlar arasında tercih yapmak zorunda olduklarını düşünürler. Aslına bakarsanız bazı bölümlere sadece TYT ile yerleşebiliyorken (genellikle 2 yıllık bölümlere), çoğu bölüme TYT ve AYT sınavlarının belli bir ortalaması ile yerleşilebiliyor. Bu aşamada ağırlık verilecek sınav hedeflenen bölüme göre değişebiliyor.
TYT mi AYT mi? Sorusunun ilk cevabı: Eğer hedeflediğiniz bölüme TYT puanı ile giriliyor ise sadece TYT sınavına ağırlık vermeniz yeterli olacaktır. Fakat alternatif olarak AYT ile girilebilecek bir bölümü de hedefliyor iseniz yazımızın devamından sonra daha net bir cevap bulabilirsiniz.
Peki Hedeflenen Bölüme Her İki Sınavın Puan Ortalaması İle Giriliyorsa Öğrenci Ne Yapabilir?
Bu soruya cevap vermeden önce hedeflenen bölüme yerleşebilmek için alınması gereken puanın %40’ının TYT sınavından, %60’ının AYT sınavından geldiğini hatırlatmak gerekir. TYT sınavı 120 sorudan oluşur ve 135 dakika gibi bir süre içerisinde bitirilmesi gerekir. AYT sınavı ise bölüm başına 80 sorudan oluşur ve 180 dakika süre tanınır.
Bu bilgiler ışığında öğrencilerin istenilen bölüme yerleÅŸebilmeleri için her iki sınavdan da dengeli bir puan alması gerektiÄŸi sonucuna ulaşıyoruz. ÖrneÄŸin 450 puan ile girilebilecek bir bölüme yerleÅŸmek amacıyla TYT sınavına ağırlık verip bütün soruları doÄŸru yapan bir öğrenci 500 tam puan alsa bile bu puanın %40’ını aldığımızda 200 puan olarak hesaplanacağı için AYT sınavından en az 420 puana yakın bir puan alması gerekecek. Buradan alınan 420 puanın da %60’ı hesaplanacak ve 252 puan olacak. Bu sayede her iki sınavdan alınan puanların ortalaması toplanacak ve hedeflenen bölüme yerleÅŸebilecek. Bunun tam tersi de düşünülüp hesaplanabilir. Yine de sonuç her iki sınava ölçülü çalışmak gerektiÄŸi doÄŸrusuna çıkar.
TYT ya da AYT sınavlarından birine ağırlık vermek ve diğerini ikinci plana atmak sizlere pratik bir çözüm gibi gelse de aslında ortaya çıkaracağı sonuç açısından doğru bir tercih olmaz. Bu aşamada yapmanız gereken TYT ya da AYT sınavlarından eksik olduğunuz kısımlara ağırlık vermek, yapabildiğiniz konu ve soru tiplerinden ziyade anlayamadığınız konu ya da çözemediğiniz soru tiplerine ağırlık vererek bir çalışma planı yapmanız size en doğru çözümü sunacaktır. Bu sayede kendinizi sadece bir sınava ağırlık vermek zorunda hissetmez ve kısa süre içerisinde planlı bir çalışma ile hedeflediğiniz puanlara ulaşabilirsiniz.
Sınava hazırlık aşamasının uzun olması kimi zaman öğrencilerin üzerinde baskı hissetmesine neden olarak doğru kararlar vermesini engelleyebilir. Değerli öğrenciler, şunu bilmelisiniz ki TYT ile AYT arasında seçim yapmak zorunda değilsiniz. Düzenli ve planlı bir çalışma ile her iki sınava dair konulara yeterince ağırlık verebilir ve her iki sınavdan da ihtiyacınız olan puanları alabilirsiniz. Bu aşamada TYT ya da AYT sınavlarından herhangi birini ikinci plana atmanız hedeflerinize ulaşmanız konusunda bir fayda sağlamayacaktır. Doğru tercih sınav seçmek değil; doğru konulara, planlı ve dengeli çalışmaktır.